divendres, 31 de maig del 2013

ILLA DE PASCUA

L’illa de Pasqua, a l’oceà Pacífic, és un dels indrets més remots de la Terra. Les gegantines estàtues de pedra que es troben al cràter volcànic del Rono Raraku són tot el que queda del que havia estat una complexa civilització. S’ha estat estudiant a causa de l’extinció d’aquest clan i les causes poden ser la sobreexplotació dels recursos ambientals, canvi de clima o la lluita entre tribu . entre La competència els clans rivals va desembocar en una ràpida desforestació, l’erosió del sòl i la destrucció de les poblacions d’aus, fet que va perjudicar els sistemes alimentaris i agrícoles que mantenien la vida humana. Els signes d’alerta de la imminent destrucció es van detectar massa tard per evitar el col·lapse.














La història de l’illa de Pasqua és un cas il·lustratiu del que passa quan no es gestionen els recursos ecològics compartits. El canvi climàtic comença a ser una variant del segle xx d’aquella història a escala mundial. Però igualment hi ha una diferència important: la població de l’illa de Pasqua es va veure superada per una crisi que no podia preveure, i sobre la qual ben poca cosa podia fer. Avui no ens podem amagar rere la ignorància. Tenim proves, disposem dels recursos necessaris per evitar la crisi i sabem les conseqüències que té continuar fent com si res.
Cinc llengües animals rècord.

http://www.muyinteresante.es/cinco-lenguas-animales-de-record
La més llarga. La llengua de la ratapinyada Anoura fistulata, que aquest mamífer empra per xuclar el nèctar de les flors de les que s'alimenta, mesura una vegada i mitja la longitud de tot el seu cos, proporcionalment més que la de qualsevol altre mamífer.

Màxima potència. La salamandra Bolitoglossa dofleini pot llançar la seva llengua amb una potència de 18.000 watts per quilogram de múscul, segons han pogut determinar científics de la Universitat del Sud de Florida (EUA).

Oxigenada. La tortuga mesquera d'Austràlia (Sternotherus odoratus) utilitza certes papil·les de la llengua per extreure oxigen de l'aigua. D'aquesta manera és capaç de romandre submergida diversos mesos sense treure ni un sol cop el cap a la superfície.

Velocitat punta. La del camaleó funciona com una catapulta, que allibera ràpidament l'energia necessària per assolir una acceleració de fins a 500 metres per segon. No obstant, si la temperatura baixa per sota de 10 º C, la llengua es torna menys elàstica i més lenta.

Multi usos. La llengua de la girafa, de color blau fosc, gairebé negre, pot mesurar més de 50 centímetres. Es tracta d'un òrgan prènsil, que entre altres coses li serveix per arrencar les branques dels arbres dels que s'alimenta, fins i tot si estan plenes d'espines com les de les acàcies. I també és molt útil per netejar les orelles.


   



Canvi climàtic

Canvi Climàtic
Aquest  treball que ara mostrem es de 1r d'ESO 

Un canvi climàtic és qualsevol variació global del clima de la Terra ja sigui per causes naturals o humanes influint sobre tots els paràmetres climàtics, temperatura, precipitacions i nuvolositat. El clima d'un planeta depèn tant de la posició astronòmica com de la composició de l'atmosfera i un petit canvi en aquestes condicions pot alterar la situació ecològica del planeta. La Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic limita el terme a "un canvi de clima atribuït directament o indirectament a l'activitat humana que altera la composició de l'atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes de temps comparables"

        Les conseqüències del canvi climàtic no es poden determinar exactament, perquè desconeixem el comportament de l'atmosfera en les noves condicions. No obstant això, les previsions que es tenen són:
·         Augment del nivell del mar a causa de la fosa parcial del glaç i de la desaparició parcial o total de les glaceres, no tan sols per l'augment de la quantitat d'aigua sinó també pel volum més gran d'aigua dels oceans com a conseqüència d'haver-se escalfat.

·         Desaparició de zones de conreu properes a les costes, i també de moltes ciutats costaneres.
·         Canvis en el règim actual de precipitacions: augment de precipitacions a les costes i disminució a les illes, a causa de l'evaporació de l'aigua.
·         Canvis en la distribució de la vegetació. Disminució de les zones conreables i de la vegetació, a causa de la sequera. Expansió de les zones desèrtiques, o desertificació.
·         Aparició de malalties tropicals en zones on ara no hi són, com la malària o el còlera a Europa.



HOLA I VERDES SALUTACIONS

Estem acabant el curs i el DIJOUS FRUTER va que se les pela.
Mireu si va bé, que per fi, després de gairebé tot el curs, tota la classe de 4tA ha portat fruita.

FELICITATS.



Però atenció, que els de 3rB també han estat fent una gran feina, com la resta de l'escola.

Mireu-los a la foto.



VISCA EL DIJOUS FRUITER!!!

dijous, 30 de maig del 2013

DIJOUS FRUITER 30/5/13

Un altre dijous ple de fruita!!!





dimarts, 28 de maig del 2013

Mural escola verda

Fa unes quantes setmanes hem posat un mural al passadís amb diversos fotomuntatge sobre l'escola verda. Aquí teniu les fotografies:






dijous, 23 de maig del 2013

DIJOUS FRUITER 23/5/13

Amb la mirada posada ja en el final de curs que s'apropa, agafem forces amb una bona peça de fruita per fer un últim esforç.



dijous, 16 de maig del 2013

DIJOUS FRUITER 16/5/13

Una setmana més, entre gota i gota de pluja, fem recompte de fruites a l'escola.



dijous, 9 de maig del 2013

DIJOUS FRUITER 9/5/13

Una setmana més, la fruita és la protagonista del dijous a l'escola.



dijous, 2 de maig del 2013

DIJOUS FRUITER 2/5/13


Després d'un dia de festa i amb la vista posada a les festes del Roser de Maig, ens preparem per celebrar-les agafant força i energia amb una bona peça de fruita!