dimecres, 19 de desembre del 2012

Hola sóc l'Angel de 3rA us proposo aquest joc......potser es pot jugar a l'hora de tutoria:



Fòrum sobre el futur de les deixalles
Joc en què els alumnes assumeixen diferents rols per discutir el tema de les deixalles en el seu municipi. Dirigit a ESO.

Descripció

És un joc per fomentar el debat entre grups de nois i noies que assumeixen el rol de diferents tipus d'agents socials per discutir com resoldre el tema de les deixalles en el seu municipi. Cada grup tria un dels papers següents: ecologista, representant de l'Administració, ciutadà, empresari i pagès, i prepara els punts principals sobre els quals fonamentarà el debat.

A partir del joc de rol, els nois i les noies s’adonaran que cada tipus d'agent social té un punt de vista diferent sobre com gestionar les deixalles, i que prendre decisions que siguin del gust de tothom no és fàcil. Però també descobriran que quan totes les persones implicades tenen la voluntat d'arribar a una solució consensuada és més probable trobar una solució que satisfaci tots els agents implicats.



Per completar el joc de rol bàsic, també s'inclouen propostes d'activitats prèvies, d'altres de posteriors i altres jocs de rol complementaris.

Aquesta activitat consisteix en la realització d’un Fòrum o debat sobre la problemàtica dels residus i les possibles solucions en un futur proper.

Es tracta d’una situació fictícia, segons la qual es preveu que d’aquí a 5 anys no quedi lloc a l’abocador on ara es porten les deixalles.

Per tal de trobar-hi una solució, els responsables polítics i tècnics comarcals plantegen la realització d’un Fòrum Comarcal en el qual siguin representats els agents socials de la comarca.

La qüestió que es planteja als participants al Fòrum és la següent: “Què farem de les escombraries en un futur immediat?

Tots ells tenen punts de vista diferents sobre les possibles solucions. Del que es tracta és d’intentar arribar a un consens i aconseguir que tothom accepti col·laborar en l’opció escollida.













on la ubiquem?

Es tracta de decidir la ubicació d’una instal·lació de gestió de residus que pot ser un dipòsit controlat, una planta de compostatge, una deixalleria, una planta de triatge... a la vostra comarca. Cal, doncs buscar informació i analitzar-la abans de prendre la decisió.



Material necessari:
mapes de la comarca (geològics, topogràfics...), informació sobre parcs naturals, espais protegits, espais PEIN, informació sobre les característiques de les diferents instal·lacions.



Procediment:

1.   Concreteu quina instal·lació de gestió heu d’ubicar i informeu-vos sobre les seves característiques (ex: si ha d’estar prop del nucli urbà o no, si ocasiona problemes de pudors, etc.).

2.   Concreteu, també, si haurà de tenir ús local o comarcal.

3.   Reproduïu un mapa del municipi o de la comarca. Situeu-hi:

·         els nuclis de població més importants o els barris i cases de pagès (si l’àmbit és rural)
·         les principals vies de comunicació
·         les diverses zones de vegetació: boscos, prats, erms, conreus...
·         les zones protegides, espais naturals...
·         la informació meteorològica (vents dominants, pluviometria,...)
·         etc.

4.   Mitjançant la informació recollida en els punts 1 i 2, indiqueu diversos punts geogràfics on es podria situar la instal·lació.  Anoteu els “pros” i “contres” de les diferents ubicacions i discutiu-les amb els companys de grup.  Decidiu-vos per la millor opció!

5.   Exposeu  a la resta de companys la vostra proposta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada