dimecres, 30 d’octubre del 2013

FORUM D'ESCOLES VERDES DEL VALLÈS OCCIDENTAL

El passat dia 16 d’octubre, un grup format per dos alumnes d’ESO, dos de primària i dos professors vam anar a un fòrum celebrat a l’Auditori de Sant Cugat en representació de l’escola i en qualitat d’escola verda. Era una convocatòria que agrupava les altres Escoles Verdes del Vallès Occidental. Aquest fòrum va estar organitzat per la XESC (Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya), que s’encarrega d’impulsar programes d’educació per a la sostenibilitat adreçats als centres educatius, tot promovent la participació i la implicació de tota la comunitat educativa.

Vam sortir de Cerdanyola aproximadament a les 9 del matí i vam anar fins a l’Auditori en autobús, on ens van rebre els responsables del fòrum,que ens van donar la benvinguda i ens van proporcionar la documentació necessària. A continuació ens van separar en tres grups diferents formats pel professorat, l’alumnat de primària i l’alumnat de secundària de les diverses escoles. Cada grup de participants havia d’explicar els projectes relacionats amb Escola Verda que s’havien dut a terme a partir d’una sèrie d’activitats que van proposar els monitors.



Nosaltres ens vam centrar en una experiència que van viure els alumnes de quart de ESO de l’any passat amb els alumnes de quart de primària. Aquesta va consistir en anar a la riera i conscienciar als alumnes de primària sobre l’acció de l’home en el medi i la cura que s’ha de tenir per tal de mantenir-lo. Es van portar a terme activitats com recollir la brossa que trobessin i classificar-la segons el tipus. A part, també vam explicar que a la nostra escola s’havien pres una sèrie de mesures per tal d’estalviar electricitat i reciclar i la idea d’un futur projecte que l’escola vol posar en marxa, que consistirà en fer un hort per tal de produir aliments ecològics. Les altres escoles també van presentar una sèrie d’actuacions força interessants: recollida d’oli per al seu futur reciclatge, reciclatge de paper, recollida de taps amb una finalitat solidària, creació d’horts, etc.


Després ens van convidar a prendre un esmorzar ecològic en el que amb aliments provinents del comerç just. En acabar, ens vam tornar a reunir el grup de l’ESO i vam realitzar una activitat basada en donar idees per tal de millorar les propostes i projectes de cadascuna  de les escoles, de manera que vam arribar a la conclusió que encara hi ha aspectes millorables. Com a activitat final vam fer una acció conjunta entre alumnes i professors per recuperar el sòl agrícola del territori plantant veça i civada en un espai cedit per l’ajuntament de Sant Cugat. Finalment, la Senyora Marta Subirà, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va fer un discurs sobre la gran repercussió que està tenint el moviment d’Escoles Verdes a Catalunya, ja que cada cop som més centres els que col·laborem i participem en aquest moviment. 

dijous, 13 de juny del 2013

FESTA FRUITERA

Ara que ja s'acaba el curs, i com a festa final de l'activitat del dijous fruiter, hem decidit fer una petita festa a on tothom ha portat fruita i l'ha compartit amb els companys i companyes. La experiència ha estat fantàstica, no només pel fet de compartir i gaudir d'una estona divertida, sinó que a més a més, nens i nenes que mai no portaven fruita, avui s'han animat i no només n'han portat sinó que s'han atrevit a provar gustos nous.
Com sempre, moltes gràcies a les famílies que ens han ajudat a que avui, l'esmorzar fos realment una festa saludable i educativa.
Aquí teniu als alumnes fruiters del cicle inicial.













dilluns, 10 de juny del 2013

DIJOUS FRUITER


Els alumnes de quart A han aconseguit per segona setmana consecutiva "el pleno" tots han portat fruita


FELICITATS!!!!!!!!


divendres, 7 de juny del 2013

UNA CLASSE CAMPIONA!!!!!

Aquí teniu als nois i noies de 4rt A que es mereixen una felicitació ja que porten dues setmanes fent el pleno de fruita. Sou uns campions i un exemple per a tota la resta de companys i companyes.
Enhorabona també a la Carme que els ha motivat per aconseguir-ho.
A veure si alguna classe més accepta el repte d'aconseguir el pleno.


dijous, 6 de juny del 2013

DIJOUS FRUITER 6/6/13


Ja arriba final de cure, però encara tenim molta energia. Segur que aquestes fruites contribueixen a tenir tan bon aspecte!








dilluns, 3 de juny del 2013

Per què el nas dels rens és vermell?

http://www.muyinteresante.es/ipor-que-la-nariz-de-los-renos-es-roja
El nas dels rens és vermella per està plena de glòbuls vermells que permeten protegir-la del fred i, a més, ajuden a regular la temperatura cerebral. A això se suma que en aquests animals emblemàtics de la festes nadalenques la micra circulació nasal és alta gràcies a que compten amb una densitat de vasos sanguinis un 25% superior a la que té el nas humana, tal com han demostrat investigadors holandesos i noruecs en el nombre nadalenc de la revista British Medical Journal.

Per si fos poc, els científics també han trobat abundants glàndules mucoses als nassos dels rens que permeten a mantenir un clima nasal òptim durant les condicions meteorològiques canviants i en situacions de temperatures extremadament baixes.


Desastre Bhopal

El 2 de desembre de 1984 a Bhopal, Índia, va ocórrer un dels majors catàstrofes de la història. Hi va haver una fuga de 45 tones d’isocianat de metil en una fàbrica de pesticides. L’accident es va produir perquè no es van prendre les degudes precaucions al netejar i manteniment, el que va fer que totes les restes de productes químics es barrejessin i produeixin aquesta explosió.






SOSTENIBILITAT

La sostenibilitat és un concepte econòmic, social i ecològic complex entorn de les relacions entre les societats i el medi ambient.  Pretén ser una manera d'organitzar l'activitat humana de manera que la societat i els seus membres siguin capaços de satisfer les seves necessitats i expressar el seu potencial màxim en el present al mateix temps que es manté la biodiversitat i els ecosistemes naturals, i planejar i actuar per poder mantenir aquests ideals indefinidament. La sostenibilitat afecta a tots els nivells organitzatius, des del barri fins al planeta sencer. És sovint una qüestió controvertida. Va ser un dels eixos del Fòrum Universal de les cultures, Barcelona-2004. La sostenibilitat consisteix a proveir el millor possible avui sense posar en perill els recursos de demà aplicat en el sentit més ampli i a tota mena de recursos: econòmics, materials, humans, socials i ambientals.
















EFECTE HIVERNACLE












L' efecte hivernacle és el procés pel qual l'atmosfera d'un planeta fa que s'escalfi, permetent l'entrada de radiació solar visible, però impedint o dificultant l'emissió de calor des del planeta. El nom d' efecte hivernacle s'utilitza perquè, d'acord amb una descripció simplista, els hivernacles s'escalfen d'una manera aproximadament similar (tot i que de fet no és així). Aquest article parla només de l'efecte hivernacle a la Terra, tot i que es produeix de forma similar a Venus, Mart i potser d'altres planetes.









Part de la radiació solar que arriba a l'atmosfera terrestre és reflectida, una altra part és absorbida, i la major part arriba a la superfície terrestre. Això fa que s'escalfi la superfície, i que es remeti part d'aquesta calor en forma de radiació, però a longituds d'ona més grans que la de la radiació solar original. Part d'aquesta infraroja torna a l'espai, però una altra part escalfa l'atmosfera, i de retruc, reescalfa la superfície terrestre.

PLUJA ACIDA

La pluja àcida és una de les conseqüències de la contaminació de l'aire. Quan qualsevol tipus de combustible es crema, diferents productes químics s'alliberen a l'aire. El fum de les fàbriques, el que prové d'un incendi o el que genera un automòbil, no només conté partícules de color gris (fàcilment visibles), sinó que a més tenen una gran quantitat de gasos invisibles altament perjudicials per al nostre medi ambient.
Centrals elèctriques, fàbriques, maquinàries i cotxes "cremen" combustibles, per tant, tots són productors de gasos contaminants. Alguns d'aquests gasos (especialment els òxids de nitrogen i el diòxid de sofre) reaccionen al contacte amb la humitat de l'aire i es transformen en àcid sulfúric, àcid nítric i àcid clorhídric. Aquests àcids es dipositen als núvols. La pluja que produeixen aquests núvols, que contenen petites partícules d'àcid, es coneix amb el nom de "pluja àcida".

En el link seguen trobaràs  mostra de lo que produeix la pluja acida als llacs i als sers marins: al principi hi ha molt poc àcid però cada vegada hi ha mes àcid fins que mata tots els peixos i plantes que hi ha en el llac.




Un tresor en  Gran Mekong.



Aquestes són algunes de les noves espècies que s’han trobat en Gran Mekong.

La granota Gracixalus quanqi habita en les selves del nord del Vietnam i emet un so semblant al cant dels ocells durant la seva etapa reproductiva. És una de les 126 noves espècies de flora i fauna que van ser descobertes l'any passat a la regió del Gran Mekong, segons un informe que ha donat a conèixer el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF).


Murina Beelzebub és el demoníac nom que se li ha donat a aquest ratpenat d'aspecte ferotge, gairebé diabòlic, endèmic del Vietnam i molt vulnerable a la desforestació.



La granota yin-yang (Leptobrachium leucops) fa entre 3.8 i 4,5 centímetres, i l'iris dels seus ulls és meitat blanc i meitat negre, el que recorda al símbol del yin i el yang (ombra i llum) del taoisme, que representa la 
dualitat del que existeix en l'univers.




Meteorit a Txeliàbinsk

Un meteorit de 10 tones cau en la ciutat de Txeliàbinsk
-En el matí del 15 febrer 2013 al sud dels Urals, Rússia, aproximadament a les 09:15 un meteor va creuar el cel al matí a una velocitat d'almenys 54.000 km/h i es va fer miques sobre la ciutat de Txeliàbinsk. L'objecte principal sembla haver caigut sobre el Llac Chebarkul. L'Acadèmia Russa de les Ciències estima que el meteorit pesava 10 tones i l'explosió en ple vol es va produir a una alçada entre 30-50 quilòmetres de la superfície.
-S'han declarat ferides prop de 1.000 persones, principalment amb els vidres de les finestres trencades, dues persones en estat greu.

-Encara que no hi ha una definició estricta del terme, aquest objecte es considera millor com un bòlid perquè era molt brillant, va explotar, i va ser audible.

Un terratrèmol submarí de magnitud 8,9 en l'escala de Richter, el pitjor en la història del Japó, i el consegüent tsunami amb onades de deu metres d'alçada han deixat més de 1.700 morts, almenys 10.000 desapareguts i centenars de milers de desplaçats a la costa nord-est de l'arxipèlag, així com danys incalculables a les infraestructures, habitatges i indústries de la tercera economia mundial. Els desperfectes causats en una central nuclear que va alliberar en una hora el límit de radiació que pot suportar una persona en un any va obligar a evacuar la zona a 20 quilòmetres a la rodona.
El terratrèmol d'Haití del 2010, ha estat de magnitud 7,0 Mw centrat aproximadament a 15 km de Port-au-Prince, Haití, va passar a les 21:53:09 UTC dimarts 12 de gener del 2010. El terratrèmol es va originar a una fondària de 10 km hipocentre. Segons el Servei Geològic dels Estats Units es van registrar una sèrie de moviments de menor intensitat després del principal rèpliques que tingueren magnituds d'entre 5,0 i 5,9. Una gran part de la capital Port-au-Prince ha quedat destruïda o molt afectada.






La deforestació

http://ca.wikipedia.org/wiki/Desforestaci%C3%B3
La desforestació és el procés de desaparició dels boscos i masses forestals, fonamentalment causada per l'activitat humana. Està directament causada per l'acció de l'home sobre la natura principalment com a conseqüència de les tales realitzades per la indústria fustera, així com per a l'obtenció de sòl per a cultius agrícoles.

En els països menys desenvolupats les masses boscoses es redueixen any rere any, mentre que en els països industrialitzats s'estan recuperant gràcies a les pressions socials, reconvertint-se els boscos en atractius turístics i llocs d'esbarjo.

divendres, 31 de maig del 2013

ILLA DE PASCUA

L’illa de Pasqua, a l’oceà Pacífic, és un dels indrets més remots de la Terra. Les gegantines estàtues de pedra que es troben al cràter volcànic del Rono Raraku són tot el que queda del que havia estat una complexa civilització. S’ha estat estudiant a causa de l’extinció d’aquest clan i les causes poden ser la sobreexplotació dels recursos ambientals, canvi de clima o la lluita entre tribu . entre La competència els clans rivals va desembocar en una ràpida desforestació, l’erosió del sòl i la destrucció de les poblacions d’aus, fet que va perjudicar els sistemes alimentaris i agrícoles que mantenien la vida humana. Els signes d’alerta de la imminent destrucció es van detectar massa tard per evitar el col·lapse.














La història de l’illa de Pasqua és un cas il·lustratiu del que passa quan no es gestionen els recursos ecològics compartits. El canvi climàtic comença a ser una variant del segle xx d’aquella història a escala mundial. Però igualment hi ha una diferència important: la població de l’illa de Pasqua es va veure superada per una crisi que no podia preveure, i sobre la qual ben poca cosa podia fer. Avui no ens podem amagar rere la ignorància. Tenim proves, disposem dels recursos necessaris per evitar la crisi i sabem les conseqüències que té continuar fent com si res.
Cinc llengües animals rècord.

http://www.muyinteresante.es/cinco-lenguas-animales-de-record
La més llarga. La llengua de la ratapinyada Anoura fistulata, que aquest mamífer empra per xuclar el nèctar de les flors de les que s'alimenta, mesura una vegada i mitja la longitud de tot el seu cos, proporcionalment més que la de qualsevol altre mamífer.

Màxima potència. La salamandra Bolitoglossa dofleini pot llançar la seva llengua amb una potència de 18.000 watts per quilogram de múscul, segons han pogut determinar científics de la Universitat del Sud de Florida (EUA).

Oxigenada. La tortuga mesquera d'Austràlia (Sternotherus odoratus) utilitza certes papil·les de la llengua per extreure oxigen de l'aigua. D'aquesta manera és capaç de romandre submergida diversos mesos sense treure ni un sol cop el cap a la superfície.

Velocitat punta. La del camaleó funciona com una catapulta, que allibera ràpidament l'energia necessària per assolir una acceleració de fins a 500 metres per segon. No obstant, si la temperatura baixa per sota de 10 º C, la llengua es torna menys elàstica i més lenta.

Multi usos. La llengua de la girafa, de color blau fosc, gairebé negre, pot mesurar més de 50 centímetres. Es tracta d'un òrgan prènsil, que entre altres coses li serveix per arrencar les branques dels arbres dels que s'alimenta, fins i tot si estan plenes d'espines com les de les acàcies. I també és molt útil per netejar les orelles.